Timlön: Är Det En Lat Genväg?

*LÄSTID 5 MINUTER* 

Timlön eller provision? Det är intressant att höra andra människors åsikt när det kommer till vilken form av löneanställning som är bättre för de respektive partnerna, 9/10 bekanta som jag pratar med, rent av ryser vid tanken på provision, vilket får mig att ifråga sätta vad de ens gör på sitt arbete. Inte för att låta som en person som hävdar "Rent-mjöl-i-påsen-syndromet" utan hur de själv ser på sin påse egentligen. Om prestationen var mätbar och din lön var korrigerad efter det, varför skulle du då räds av tanken? Jag tror svaret ligger i att man är rädd i att bli lurad av sin arbetsgivare, man gör x antal jobb men får betalt för mindre men för mig är timlönen illusionen till mer arbete för mindre pengar. Innann jag berättar varför så vill jag dra en vits

*Bloggvitsen*
Hur tröstar man en Vegan?
Soja Soja, Ingefära Ingefära

 
Ifall timlönen var sämre för arbetsgivaren, tror du ägaren hade valt den formen av anställning då?

Säg att du är städare och har en lön 25,0000:- Brutto.
Du städar stora lokaler, så varje lokal du städar tar en hel dag.
25000 / 22 = 1136
 
1136kr per städad byggnad. Vilket betyder att om du la in en extra växel och städade en hel plus en halv byggnad per dag så hade du kunnat tjäna 37,500kr i månaden. Om du däremot la in en extra växel med timlön så blir din belöning mer arbete och mer vinst till ägaren, vilket känns rent av förjävligt och kommer enbart resultera i minsta möjliga utfört arbete i slutändan. Det kan bli till och med tvärt om, folk drar ut på tiden så att de kan jobba längre för att på så sätt få ut mer pengar på arbetet. Vilket gynnar varken arbetsgivaren eller personalen.
 
"Men Alex, varje byggnad är inte lika stor, tar inte lika lång tid, det kanske inte finns fler byggnader att städa efter 22st är städade etc..."
 
Alla dessa problem går att lösa via t.ex. kvadratmeter. Att det inte finns mer att städa är bra, då kan verksamheten expandera.

Provision har också sina brister. Tyvärr kan den användas i felaktigt syfte. Som med städet hade man kunnat satt en lägre mängd pengar ber byggnad, säg 852kr, då hade folk varit tvungen att arbete 133% mer för samma lön som de hade kunnat få per timlön, men det är här som foten klämmer och man finner svaret. Det handlar om arbetsgivaren, är denne ett urholkande svin som vill mjölka ur den sista droppen kraft från varje människa så lär du få jobba 150% för en timlön eller provision som motsvarar 75% av dess värde . Det är lätt att identifiera dessa företag genom att deras anställda byts ut var 6 månad.

Som arbetsgivare bör man därför fråga sig själv vad för typ av personal man vill ha på företaget och om man vill värdera prestation eller närvaro mest. Vill du ha fyra anställda som ger alltid 100-150% eller sex som ger 50-100%
 
Ta restaurang som exempel,
lönekostnad / bruttovinst / anställda = procent av bruttovinst som går till lön av anställda.

Nu kan du tekniskt sätt ge din anställd lön i provision per produkt. Detta kommer generera olika fördelar beroende på anställd och arbetsgivare. Går det bra för dig går det bra för dem, går det bra för dem ville de ge mer i från sig som gör att det går ännu bättre för dig. Din vinst du plockar ut blir mindre eftersom du måste ge mer i lön men eftersom lönen är procentbaserad så håller den takten med vinsten exempel:

Provition
Månadsvinst 40,000kr
Månadslön 25,000kr = 62% av vinsten
Din förstjänst 15,000kr = 38% av vinsten 
Månadsvinst 80,000kr
Månadslön 50000 = 62% av vinsten
Din förstjänst 30,000kr = 38% av vinsten

Timlön
Månadsvinst 40,000kr
Månadslön 25,000kr = 62% av vinsten
Din förtjänst 15,000kr = 38% av vinsten 
Månadsvinst 80,000kr
Månadslön 25000 = 31% av vinsten
Din förtjänst 55,000kr = 69% av vinsten

Som arbetsgivare tjänar du bättre om du har folk på timlön ifall det går bra för dig men om det går bra för dig hänger på om dina anställda värna om sitt jobb och trivs med att pusha dina råvaror. Så chansen att de kommer ge dig 200% varje dag i flera år är 0% och om det går dåligt för dig med timlön då blir deras timkostnad grov och nerskärning av personal är hemskt för en restaurang som det går dåligt för, då måste folket helt plötsligt jobba 400% för en lön som är sämst pland alla brancher.

Jag skulle verkligen vilja se en revansch för välbetald provisionslön som både gynnar arbetsgivaren och personalen.

framgångsrika människor som livnär sig bra på sin passion, där de självmant vill göra något 16 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, går inte in i väggen. Samtidigt som det finns människor på 75% arbetstid som blir utbrända.

Kommentera gärna: