Hur Du Tjänar Pengar På Din Fritid.

*LÄSTID 6 MINUTER* 

Tid är pengar är något som man höra inte bara från den fantastiska svenska rapparen Battulga men också som ett ordspråk. Fast hur mycket tar man in av orden egentligen. Vill du lära dig hur du tjänar pengar på din fritid så måste du förstå kostnaden av fritid, Jag ska förklara det i detta inlägg men först en bloggvits.


*Bloggvitsen*
Vill du höra ett torrt skämt?
Afrika.


Jag tror många drömmer om att tjäna pengar på fritid men med haken av att man inte vill förlora den, vilket tyvärr är utbytet man måste för att få pengar. Om man letar efter ett sätt att tjäna pengar genom att inte behöva göra något så har du helt fel dröm, en dröm förmodligen inprintad av människor som är bra på marknadsföring och arbetar väldigt mycket, väldigt ofta, för väldigt mycket betalt. De ända människorna som tjänar pengar på att göra ingenting är folk som ärver pengar och en ärvd förmögenheten har 80% chans att försvinna efter fyra generationer. Plus att dessa människor måste uppehåll vissa former av formella sociala regler, som driver många till självmord och droger. Så även det kan man säga är ett form av jobb.
 

En bra motivation för att optimera sin tid till tjäna pengar på fritid är att räkna ut ditt värde och sen göra en överblick över hur du spenderar den.


Exempel 1 - Arbetare:
22400kr/månaden - 140kr/timmen


Just nu anser du att dina första 8 timmar om dagen är värd 140kr/timmen, all resterande tid är värd mer p.g.a viljan till vila, oftast känns det inte värt att arbete mer än 8 timmar för 140kr (Om vi nu bortser för arbetsregler och övertid). Något du kan fråga dig själv är för varje timme extra, hur mycket hade det behövt vara för att jobba dessa timmar?

hade du jobbat 4 extra timmar om dagen för 200kr/timmen?
Hur mycket för en total nivå på 16/timmar/dagen? 400kr/timmen?
Låt oss avrunda det till 300kr/timmen. Säg att du kommer hem, lagar mat och sätter dig i soffan framför Netflix, andas ut och binge tittar en ny serie i 4 timmar innan du går och lägger dig. Om du var tvungen att betala 1200kr(300kr x 4) för att se den serien hade du gjort det då? Säg att du hade en inkomst på 40,000kr efter skatt. Om det kostade dig 300kr/timmen att kolla netflix, hade du gjort det 4 timmar om dagen ifall det försvann 24000kr varje månad åt den fritiden? För det ända som stoppar dig från att ha mer inkomst är taket du sätter på dig själv... + lite tur och IQ.

Att få en inblick i hur mycket värde ens tid potentiellt har är nyttigt som drivkraft. För i verkligheten är den betydligt mycket dyrare än 300kr/timmen och ju mer tid du spenderar på att utveckla dig själv desto mer kommer den bli värd.


"Okej, nu när jag har drivkraften hur tjänar jag då pengar på den?"


Först ock främst måste du sälja något, Det kan var en produkt eller tjänst. Din egen eller någon annans, men pengarna måste in från någonstans och det sker enbart vid en transaktion... eller ja, du kan ju alltid göra "fake-hemsidor" och lura av folk pengar genom att sälja olagliga saker utan att skicka något, för de kan ju inte riktigt anmäla dig för bedrägeri. Skyll bara inte på mig om du får en bomb i brevlådan.

Helst ska du ta reda på något du är bra på, är du inte bra på något, spendera 2-4/timmar om dagen på att bli duktig på något, inom ett år kan du börja sälja vad du har lärt dig. Vad just du drivs av eller tycker om, kan jag inte besvara. men vi kan ta ett exempel.


Rita/teckna.

Talang är överskattat och om du gör lite googlingar så kommer du se att de mest framgångsrika tecknarna tecknar 16/timmar/dagen. Så köp en bok om hur man lär sig, studera, utveckla, gå över till tatueringar. Börja smått och öka stegvist. inom 1-2 år kan du börja ta betalt, för varje år med mer erfarenhet kan du öka priset. efter 5-7 kan du snitta 500-2000kr/timmen för en tatuering, känns den där Netflix serien lika väsentlig nu? 

Sen finns det ju alltid, dropshipping, affiliate-marketing, fiverr etc... Det mesta kan du googla dig fram till och 90% av de svar du hittar är nog själva affiliates som säljer ett program om hur du kan tjäna pengar på affiliates genom att blogga om affiliates. En ren soppa, ha bara i åtanke att allt kräver arbete och att tjäna pengar tar tid, förmodligen några år, inte 30 dagar men långsiktigt är det värt det. En annan bra sak att fundera över. Är mängden vinst man har efter kostnader.


Exempel 1
24640kr/månaden - 7392/skatt - 4000kr/hyra - 2248kr/mat = 11000kr
11000kr / 160arbetstimmar = 68,75kr/timmen

 

Så egentligen drar du inte in 140kr/timmen, du drar in 68kr/timmen. Spendera dina pengar väl och prioritera din tid.

Etiketter: tidsoptimering

Kommentera gärna: